Direktlänk till inlägg 17 juni 2016

The happiness hypothesis

Av Tom Borgebäck - 17 juni 2016 12:21

 

”The happiness hypothesis”

 

Rubriken säger det mesta, en hypotes som förklarar lycka, vad mer än så krävs för att fånga ert intresse?

 

Ett långt uppehåll på bloggen avslutas idag i och med detta inlägg och nu skapar vi en förhoppning om att mer ska komma framöver, men till dess tänkte vi filosofera lite kring lycka utifrån den bok vars titel lånats in till detta inlägg.

 

Författaren till denna bok (Jonathan Haidt) kombinerar forskning inom psykologi med olika filosofer från jordens alla hörn och många olika årtusenden. Han gör det med tanken att försöka få grepp på lycka, vad det är och hur du kan göra för att bli mer lycklig och han gör det dessutom med bravur på ett underhållande sätt.

 

I detta inlägg kommer vi lyfta ett par av de tankar som han lyfter och som vi känner är väl värda att ta med oss och begrunda i vardagen. En hemlig målsättning är också att bidra med tips på något som är väl värt att läsa inom detta område.

 

  • För att förklara hur vi människor fungerar utifrån perspektivet lycka liknar författaren oss med en ryttare som rider på en elefant. Ryttaren är vi och våra aktiva tankar medan elefanten också är vi men den delen av oss som gör att vi tar en andra bulle fast ryttaren säger att en räcker eller som stannar uppe ett par timmar senare än planerat bara för att Gladiator gick på tv:n eller den delen av oss som tycker det är vansinnigt mer givande att städa än att göra arbetsuppgiften som inte alls lockar.
        Poängen här ligger i att vi (ryttaren) tänker att vi med vilja kan kontrollera vad vi gör, men där kan elefanten ställa till det då den gör som den vill och få argument i världen biter på den. Vad vi behöver göra om vi inte klarar av att göra det vi vill är att träna elefanten att göra som vi vill, däri ligger nyckel i att få den att bete sig som vi innerst inne vill.
  • Gällande lycka är det väl värt att beakta hur vi i grunden är programmerade att värdera hot som viktigare än möjligheter (rent evolutionärt är det en fördel då hot kan avsluta dina chanser att sprida generna vidare) vilket är en förklaring till varför många av oss kan fastna i det negativa och inte se det positiva.
        En annan aspekt av detta är att vi alla har olika genetiska predispositioner i hur lyckliga vi är i grunden där vissa av naturen är mer lyckliga än andra. Exakt hur en själv ligger till här (för det är såklart dit tankarna går direkt, eller hur?) är ruskigt svårt att veta men det kan vara väl värt att fundera på och ha med sig i vardagen, både för att förstå sig själv men även att förstå andra.
  • För att ändra sitt sinne tar författaren upp följande tre aspekter: meditation, kognitiv terapi och prozac. De två sista kategorierna lyfts i samband med andra former av terapi respektive läkemedel.

 

Exakt vad detta inlägg syftar till är inte klart vid tidpunkten för dess framförande men det kanske framgår längre fram. Det finns mängder av saker att beakta på färden genom livet med målet att förstå omvärlden och viktigast, oss själva, där vi idag valde att skriva något om lycka och ett perspektiv på detta förbenat intressanta ämne!

 

På återhörande i sommarvärmen // Anders och Tom

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tom Borgebäck - 22 oktober 2016 13:54

När jag fick mitt jobb som teamledare var en av de första sakerna jag tänkte på ”Jag ska ha ett motiverat team, jag vill inte att medlemmarna i teamet ska bli uttråkade efter någon månad utan de ska fortsätta vara motiverade, inspirerade och gl...

Av Tom Borgebäck - 24 september 2016 07:55

Nu när allt på jobbet var uppackat och klart. Vad stod runt hörnet för mig som ledare då? Jo jag hade studerat 3 år psykologi på högskola och hade väldit högt självförtroende och var sugen på att testa det jag lärt mig och hade massa ideer kring hur ...

Av Tom Borgebäck - 24 augusti 2016 12:48

Hej Alliopa! Här kommer ett blogginlägg som skiljer sig endel från de andra inlägg som Anders och jag publicerat tidigare. Vi tänkte se vad ni läsare tycker om dem så ge gärna feedback! I ett par inlägg nu kommer ni få följa min resa när jag hade mit...

Av Tom Borgebäck - 27 juli 2016 10:35

Användande av psykologiska termer   Sommaren flyter på och har med sig en trevlig blandning av arbete och semester. Under den mer arbetsinriktade delen av sommaren ingår att studera nya och intressanta artiklar som dyker upp. En av dessa ligger t...

Av Tom Borgebäck - 20 juli 2016 09:19

  Lyckans ekvation!   Sommaren går och med den får vi förhoppningsvis uppleva lycka i alla de former som lycka kan komma i. Spontant hamnar lata dagar i solen, jordgubbar, fotboll och löpning högt på den lista vi skapade över sommarlycka. För e...

Presentation


Vi som driver bloggen heter Anders och Tom, båda har en kandidatexamen inom psykologi inr. idrott. Bloggen baseras på aktuell forsknig inom psykologi inriktning till näringslivet och idrottslivet. Tom bor i Kalmar län medan Anders befinner sig i Norrköpin

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards