Direktlänk till inlägg 6 december 2013

Använd målsättning och gör din väg till framgång synlig för dig själv!

Av Tom Borgebäck - 6 december 2013 18:42

Målsättning

Många använder idag målsättning som ett sätt att skapa riktning för vad som ska göras framöver. Inom idrotten kan mål sättas i form av längder, tider, poäng eller placeringar medan det inom arbetslivet kan sättas mål gällande vinst eller tillväxt samtidigt som individen kanske har som mål att utveckla en ny färdighet, gå ner i vikt eller hitta nytt arbete. Oavsett inom vilket område det gäller används mål och sättandet av dem regelbundet. Mål är viktiga då de kan användas för att rikta individens (eller gruppens/organisationens) fokus och uppmärksamhet mot det som behöver göras för att nå målet. Vidare kan målsättning hjälpa prestationen genom att dela upp ett större mål i mindre bitar samt att skapa en plan för hur individen ska nå från nuläget till det önskvärda nyläget/visionen i framtiden.

Om nu redan de flesta använder sig av målsättning, vad fyller då detta inlägg för syfte?

Målsättning i sig är bra, men det finns mycket arbete med att göra själva målsättningen bra. En väl genomtänkt och formulerad målsättning kommer gynna individen och denne mer än vad än en mindre genomtänkt målsättning kommer att göra. För att demonstrera poängen med en bra målsättning kan ni säkert ta fram en hel drös med erfarenheter där ni har tänkt att en ändring måste ske, men där ändringen aldrig blir av. Nyårslöftet är ett exempel på detta, ofta kan dessa löften att börja träna mer eller gå ner i vikt men som oftast sätts dessa mål orealistiska, för avancerade, svåra och/eller vaga så att resultatet blir att de snarare stjälper er istället för att hjälpa er.


Vad finns det att betänka vid arbete med målsättning?

Massvis är det korta svaret på frågan. Forskning och litteratur som behandlar målsättning är gedigen och har mängder av tips och tricks för att genomföra en bra målsättning. I denna blogg kommer vi inte ta med alla dessa tips och tricks då det upplevs som att risken för att detta inlägg blir alldeles för lång och därigenom skapar en alltför sömninducerande effekt.

  • Skriv ned dina mål och gör dem tydliga, specifika, mätbara och sätt en tid när de ska vara uppnådda samt dela in vägen mot det slutgiltiga målet i mindre delmål.
  • Berätta för någon vän/familjemedlem om din nya målsättning och be dem om hjälp med att fråga om hur det går i arbetet för att nå det slutgiltiga målet.
  • Viktigast (?) av allt kanske är att utvärdera hur det gick med målsättningen, vad gick bra respektive vad gick mindre bra och försöka ta lärdom av detta. Genom att ta lärdom av framgångar och icke uppnådda mål kan du som individ växa i syfte att bli ännu bättre inom ditt område framöver och till nästa målsättning görs.

När du börjar uppnå dina delmål på vägen, njut av känslan och bli motiverad över den framgång som kommer, se det som energi för att ta nästa steg på vägen, för att slutligen nå dina drömmars mål.


Målsättning, övrigt!

För att visa på hur målsättning kan användas inom fler områden än bara idrotten föreläste en av grundarna till bloggen (Anders Götsén) om hur du kan använda målsättning (och motivation) inom eget företagande. En anpassning av grundläggande teorier inom målsättning och motivation bidrog till att skapa en spännande och givande kväll för potentiellt blivande egna företagare. Annordnare var Nyföretagarcentrum i Finspång som hade denna föreläsning som en del av deras serie av föreläsningar för personer intresserade av att starta eget företag.

Användningen av målsättning går alltså att applicera inom flertalet olika områden, ta chansen att arbeta med något du kanske redan använder idag för att få det att bli ännu mer anpassat efter dig och vad det är du vill uppnå!

PS: För vidare läsning för den mer intresserade kan bland annat följande rekommenderas för att ge en positiv bild av den potentiella nyttan av målsättning inom fler områden än idrotten.

Källa:
Segal, G., Borgia, D., & Schoenfeld, J. 2005. Self-efficacy and Goal Setting as Predictors of Performance: An Empirical Study of Founder-Managed Natural Food Stores. Journal of business and entrepreneurship, 17, 1, s. 71-83).

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tom Borgebäck - 22 oktober 2016 13:54

När jag fick mitt jobb som teamledare var en av de första sakerna jag tänkte på ”Jag ska ha ett motiverat team, jag vill inte att medlemmarna i teamet ska bli uttråkade efter någon månad utan de ska fortsätta vara motiverade, inspirerade och gl...

Av Tom Borgebäck - 24 september 2016 07:55

Nu när allt på jobbet var uppackat och klart. Vad stod runt hörnet för mig som ledare då? Jo jag hade studerat 3 år psykologi på högskola och hade väldit högt självförtroende och var sugen på att testa det jag lärt mig och hade massa ideer kring hur ...

Av Tom Borgebäck - 24 augusti 2016 12:48

Hej Alliopa! Här kommer ett blogginlägg som skiljer sig endel från de andra inlägg som Anders och jag publicerat tidigare. Vi tänkte se vad ni läsare tycker om dem så ge gärna feedback! I ett par inlägg nu kommer ni få följa min resa när jag hade mit...

Av Tom Borgebäck - 27 juli 2016 10:35

Användande av psykologiska termer   Sommaren flyter på och har med sig en trevlig blandning av arbete och semester. Under den mer arbetsinriktade delen av sommaren ingår att studera nya och intressanta artiklar som dyker upp. En av dessa ligger t...

Av Tom Borgebäck - 20 juli 2016 09:19

  Lyckans ekvation!   Sommaren går och med den får vi förhoppningsvis uppleva lycka i alla de former som lycka kan komma i. Spontant hamnar lata dagar i solen, jordgubbar, fotboll och löpning högt på den lista vi skapade över sommarlycka. För e...

Presentation


Vi som driver bloggen heter Anders och Tom, båda har en kandidatexamen inom psykologi inr. idrott. Bloggen baseras på aktuell forsknig inom psykologi inriktning till näringslivet och idrottslivet. Tom bor i Kalmar län medan Anders befinner sig i Norrköpin

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards