Alla inlägg den 21 januari 2015

Av Tom Borgebäck - 21 januari 2015 10:48

Nu när ni har bestämt er för en vision, ett framtida mål som ni vill uppnå inom detta år, det kan vara att klara av ett Marathon, Lidingöloppet, bli fysiskt aktiv, nå ditt drömjobb, bli mer social? Då kommer den stora frågan: Hur gör man då en bra målsättning? En målsättning som motiverar oss istället för att ge oss ångest och stjälpa oss? Tekniker brukar oftast finnas i ”minnesupplaga” det vill säga ramsor som gör att vi kommer ihåg strategierna bättre, så gör även denna metod för en bra målsättning. Minnesregeln betecknas ”SMARTS”, beskrivning kommer nedan.

 

S pecifikt

M ätbart

A ktion orienterat

R ealistiskt

T idsbestämt

S jälvbestämt

 

Specifikt

Målet bör vara specifikt och därmed beskriva exakt vad som ska uppnås.

-          Exempel på bra specifikt mål: Jag ska gå ned 2 kilo.

-          Exempel på mindre bra specifikt mål: Jag ska gå ned så många kilon jag kan.

Mätbart

Mål bör vara mätbara.

-          Exempel på bra mätbart mål: Tills nästa månad ska jag gå ned 2 kilo. För att göra detta måste jag träna konditon 4 gånger i veckan och enbart äta onyttigt en gång i veckan.

-          Exempel på ett mindre bra mätbart mål: För att gå ned 2 kilo på en månad måste jag träna kondition några gånger i veckan och inte äta så mycket onyttig mat.

 

Aktion orienterad

Mål bör indikera på ett beteende som ska utföras och behöver göras.

-          Exempel på bra aktionsorienterat mål: För att gå ned 2 kilo på en månad måste jag rensa i kylskåpet och ta bort det onyttiga. När jag går i affärerna blundar jag när jag går förbi godis avdelningen. Även ta kontakt med en dietist för att få en större inblick i vad jag ska äta respektive inte äta.

-          Exempel på ett mindre aktionorienterat mål: Jag måste rensa lite i kylskåpet för att gå ned 2 kilo till nästa månad.

 

Realistiskt och Tidsbestämt

Individen bör känna att målet är realistiskt och uppnåbart. Individen bör ha en tidsram där målet ska vara uppfyllt.

-          Exempel på bra realistiskt mål: Att gå ned 2 kilo på en månad känner jag är realistiskt och om jag följer min plan är jag säker på att målet är fullt möjligt. Jag ska utvärdera målets uppfyllnad efter en månad (sätt datum/tid).

-          Exempel på mindre bra realistiskt mål: Jag ska gå ned 6 kilo på en månad. Jag måste verkligen träna varje pass och görs detta är jag inte säker på att jag kommer lyckas med mitt mål, än mindre om jag missar så mycket som bara ett pass.

 

Självbestämt

Målet ska vara självbestämt, målet ska utgå ifrån individens önskningar, inte omgivingens önskningar.

-          Exempel på bra självbestämt mål: Jag inser att jag måste gå ned 5 kilo för att må bättre.

-          Exempel på mindre bra självbestämt mål: Mina kompisar säger att jag borde gå ned 5 kilo för att jag mår inte bra av att väga det jag väger i dagens läge.


Hoppas detta har hjälpt er med att sätta årets mål! Glöm inte att målen ska utvärderas och sätts inte målen med hjälp av SMARTS modellen kan det vara svårt att utvärdera målet, har du lyckats? Varför? Varför inte?

Ha en fortsatt bra helg! Om du har frågor kring din egen målsättning, tveka inte att maila!


Med vänlig hälsning Tom och Anders


Källa:

Smith, H. W. (1994). The 10 natural laws of successful time and life management: Proven strategies for increased productivity and inner peace. New York: Warner


 

Presentation


Vi som driver bloggen heter Anders och Tom, båda har en kandidatexamen inom psykologi inr. idrott. Bloggen baseras på aktuell forsknig inom psykologi inriktning till näringslivet och idrottslivet. Tom bor i Kalmar län medan Anders befinner sig i Norrköpin

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards