Direktlänk till inlägg 15 november 2013

Myter och missförstånd synas och ställs till svars (Del 2)

Av Tom Borgebäck - 15 november 2013 15:18

Myt 4. ”Prestationspsykologi fungerar inte”

Mental träning är en del av det breda innehållet inom prestationspsykologi och kommer i detta inlägg presenteras som ett sätt att knäcka myten nämnd i rubriken. Mental träning i mer detalj kommer presenteras senare, så håll ögonen öppna efter detta…

 

Vissa personer tänker att mental träning är något slags hokus pokus som inte fungerar. Detta belystes då en forna Wimbledon mästaren Goran Ivanisevic sade följande” Du ligger på en soffa, dem tar dina pengar och du kommer ut mer tokig än du var när du kom in”.

Fakta kvarstår dock att forskning har kommit fram till att mental träning kan hjälpa till för att förbättra prestationen. Forskningen visar även att för den mentala träningen ska ge resultat måste träningen ske systematiskt, anpassad till den enskilda idrottaren, över tid och genom olika mentala tekniker. Nya metoder kan ibland vara skrämmande för människan och de kan finnas en tendens av att ha extremt höga förväntningar på mental träning, där det kan vara till fördel att ha mer realistiska förväntningar. Precis som det finns kopplat till exempelvis teknikträning eller fysikträning (Greenspan & Feltz, 1989).

 

För att mental träning ska fungera behövs att individen är öppen för mental träning. Precis som så mycket annat gäller att om individen inte är öppen för att en specifik sak ska fungera är det sällan det uppskattas eller i slutändan fungerar. I grund och botten är det den enskilda individen som måste ta steget!

Andra tecken på betydelsen och genomslaget av mental träning är att det återfinns hos tränare i den nationella olympiska kommittén för ”Governing body sport programs”. I denna återfinns tränare och idrottare vilka framhävde avslappning, koncentration, visualisering, lagsammanhållning, fokus och self-talk som betydande faktorer/metoder för prestationsförbättring. (Daniel, Shane, Vance & Jerry, 1991).

 

Vidare studier har gjorts kring de idrottare som presterade på deras potential (jämfört med de som inte gjorde det samma) och idrottare som presterade på sin absolut högsta nivå under de olympiska spelen. Resultaten från dessa studier visade att de som presterade bäst använde sig av mental träning för att t.ex kunna hantera sin nervositet och anspänning. I detta ingick positiv visualisering, målsättning vilket hjälpte dem att prestera under störningsmoment, höjde deras självförtroende och de blev mer flexibla under prestationen (Greenleaf, Daniel & Kristen, 2001).

 

Människor föds mental starka (Weinberg & Gould, 2006)

Ännu ett missförstånd som säger att man föds till mästare snarare än att mästaren skapar sig själv. Det är sant att vissa föds och utvecklar mentala och fysiologiska fördelar men detta betyder inte att de kommer bli mästare. Det betyder heller inte att dem som inte har utvecklat dessa färdigheter aldrig kommer att kunna göra detta heller!

Färdigheter kan bli lärda och de går att utveckla, ingen blir mästare utan oändligt mycket träning och hårt arbete för att utvecklas till hög presterande inom sitt område. Ett exempel från idrotten och Michael Jordan följer. Han var fysiskt sett en talang i basket, men det som många poängterade som hans storhet var att kunna hålla sig lugn under pressade situationer, inte tappa koncentrationen på grund av störningsmoment och hålla ett högt självförtroende trots misstag och misslyckanden. Dessa egenskaper är inte helt medfödda, utan har blivit förbättrade genom systematisk träning utav dem, integrerat med den fysiska träningen.

Avslutningsvis vill vi öka er läsares motivation till att uppnå just det ni vill med ett citat från Michael Jordan

”Jag har missat mer än 9000 skott under min karriär. Jag har förlorat nästan 300 matcher. 26 gånger har jag blivit betrodd att skjuta det avgörande skottet och missat. Jag har misslyckats om och om igen i mitt liv. Och det är därför jag lyckas”.

 

Hoppas detta avsnitt gav en blodad tand att fortsätta läsa kring den mentala träningen inom prestationspsykologin och hur viktig den faktiskt är. Det är trots allt relativt mycket vi kan påverka hos oss själva på det mentala planet, genom hur vi ser på saker som sker, se till att du får den bild av saker som händer dig så du själv gynnas av det!

 

Med vänliga hälsningar Tom och Anders

PS: Har ni frågor, vill veta mer, är intresserade av rådgivning eller vill ha en föreläsning till just er organisation/förening eller folksamling, tveka då inte att höra av er!

Källor:

Greenspan, M-J. & Feltz, D-L. (1989). Psychological interventions with athletes in competitive situations: A review. The Sport Psychologist, Vol 3(3), 219-236.

 

Daniel, G., Shane, M., Vance, T, & Jerry M. (1991). Applied Research An Evaluation of U.S Olympic Sport Psychology ConsultantEffectiveness.The Sport Psychologist, Vol 5(2), 111-127.

Greenleaf, C., Daniekl G, & Kristen D. (2001).  Factors Influencing Olympic Performance: Interviews with Atlanta and Negano US Olympians. Journal of Applied Sport Psychology, Vol 13 (2), 154-184.

Weinberg, R-S., & Gould, D. (2006). Foundations of sport and exercise psychology. Human Kinects Publishers

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tom Borgebäck - 22 oktober 2016 13:54

När jag fick mitt jobb som teamledare var en av de första sakerna jag tänkte på ”Jag ska ha ett motiverat team, jag vill inte att medlemmarna i teamet ska bli uttråkade efter någon månad utan de ska fortsätta vara motiverade, inspirerade och gl...

Av Tom Borgebäck - 24 september 2016 07:55

Nu när allt på jobbet var uppackat och klart. Vad stod runt hörnet för mig som ledare då? Jo jag hade studerat 3 år psykologi på högskola och hade väldit högt självförtroende och var sugen på att testa det jag lärt mig och hade massa ideer kring hur ...

Av Tom Borgebäck - 24 augusti 2016 12:48

Hej Alliopa! Här kommer ett blogginlägg som skiljer sig endel från de andra inlägg som Anders och jag publicerat tidigare. Vi tänkte se vad ni läsare tycker om dem så ge gärna feedback! I ett par inlägg nu kommer ni få följa min resa när jag hade mit...

Av Tom Borgebäck - 27 juli 2016 10:35

Användande av psykologiska termer   Sommaren flyter på och har med sig en trevlig blandning av arbete och semester. Under den mer arbetsinriktade delen av sommaren ingår att studera nya och intressanta artiklar som dyker upp. En av dessa ligger t...

Av Tom Borgebäck - 20 juli 2016 09:19

  Lyckans ekvation!   Sommaren går och med den får vi förhoppningsvis uppleva lycka i alla de former som lycka kan komma i. Spontant hamnar lata dagar i solen, jordgubbar, fotboll och löpning högt på den lista vi skapade över sommarlycka. För e...

Presentation


Vi som driver bloggen heter Anders och Tom, båda har en kandidatexamen inom psykologi inr. idrott. Bloggen baseras på aktuell forsknig inom psykologi inriktning till näringslivet och idrottslivet. Tom bor i Kalmar län medan Anders befinner sig i Norrköpin

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
November 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards