Direktlänk till inlägg 26 november 2013

Skapa medvetenhet kring din inre kommunikation och hur den påverkar dig!

Av Tom Borgebäck - 26 november 2013 18:08

Varför prestera dåligt i idrott/arbete omedvetet när du kan prestera bra medvetet genom att identifiera hur du kommunicerar med dig själv? Är du medveten om vad du säger till dig själv innan, under och efter träning/match? Är du medveten vilka situationer du tenderar att stärkas respektive prestera dåligt? Känner du igen dig i att du ofta kritiserar dig själv? Då är detta ett inlägg för dig!


Self-talk handlar om vad du kommunicerar till dig själv verbalt eller tyst (din inre röst). En studie av vuxna tennisspelare visade att 94% av spelarna kommunicerade något negativt till sig själva sex gånger per match medan 11% kommunicerade något positivt till sig själva (Van Raalte, Cornelius, Hatten & Brewer, 2000). Det är inte helt ovanligt som idrottare att vara självkritisk, men är du medveten om när du själv är det? Vad du säger till dig själv? När du gör det?


”Kroppen följer tanken”, detta citat poängterar vikten av vad du tänker/säger till dig själv, säger du att du inte kommer vinna, kommer du troligen inte det. Givetvis är det inte så enkelt men vi människor vill gärna bekräfta det vi tänker om oss själva för att ha rätt .Med ett gynnsamt self-talk kan individen höja självförtroendet, sänka nervositeten, ändra fokus o.s.v. 


Self-talk uppkommer ofta i tre olika former; negativt, positivt (motiverande) och instruerande. Negativt self-talk kan vara omedvetet och det är viktigt i ett sådant här arbete att identifiera när det sker. Negativt self-talk är negativa budskap till dig själv, detta tar ofta bort fokus från den aktuella uppgiften och sänker prestationen. Positivt self-talk är att kommunicera positiva budskap till dig själv, att höja ditt förtroende och därmed höja din duration och ansträngning. Instruerande self-talk innefattar att du ger instruktioner till dig själv om vad du ska göra eller hur en specifik rörelse ska utföras. Detta medför ett ökat fokus i nuet, ökad koncentration och utförande. Detta används t.ex av elitdykare (Highlen & Bennet, 1983)


Vad är ett bra self-talk?


Nästa fråga man kan ställa sig är då vad är egentligen ett bra self-talk? Det kan variera beroende på individ/idrott/arbete/vad målet med ditt self-talk är. I detta blogginlägg kommer författarna ge konkreta förslag på vissa metoder men vi kan inte redogöra för alla i ett kort blogginlägg. Det individen först måste göra är att identifiera och bli medveten om sitt nuvarande self-talk. Vilka tankar uppkommer i vilka situationer? Hur påverkar de dig? Efter detta kan man gå vidare i arbetet med sig själv och börja jobba med sitt self-talk på en medveten nivå. Härefter finns en rad olika tekniker att tillämpa, vilken som är bäst beror på dig. Kortfattat om en metod är att du identifierar dina negativa tankar och medvetet omvandlar dess till positiva/konstruktiva tankar. Du kan även identifiera när dina negativa tankar uppstår och sedan använda ett så kallat ”tankestopp” där du använder ett ord för att bryta de negativa tankarna. Nedan följer ett exempel på hur ett arbete med self-talk kan fungera;

”Varför fick vi straff i sista minuten? Jag kommer förmodligen missa den”. Istället kan du välja att tänka följande ”Mitt hjärta slår fort och det är OK, jag har satt 100 tals straffar innan, bara andas lugnt och sikta”. ”Jag vill inte misslyckas” ett annat sätt att se på saken är följande ”Ingenting positivt kommer av att vara rädd att ta risker, så länge jag gör mitt bästa har jag gett det en chans och kommer aldrig vara ett misslyckande”. Inom arbetsliv finns givetvis samma paralleller innan du t.ex ska presentera en ide på ett möte och så vidare. Alla har vi någon form av self-talk vare sig det är en prestation inom idrotten eller näringslivet.


Under prestation kan det vara givande att använda kortfattade fraser såsom; Smidig, explosiv, PANG, mjukt, dynamit eller liknande, de viktigaste är att det har en personlig betydelse för individen.

Slutligen är det bra att vara medveten om att det är inget ovanligt att tänka destruktiva tankar, exempelvis tänkte Bobby Jones följande innan en putt som kunde betyda U.S Open vinst ”Tänk om jag slår klubban i marken och missar bollen helt och därmed förlorar titeln?”. Det som dessa idrottare dock gör är att de aldrig slutar där, de låter aldrig den negativa tanken kontrollera dem, den sista tanken är alltid en tanke som höjer deras självförtroende, detta kräver att man identifierar de negativa tankarna.


Detta var en kort sammanfattning av ett stort ämne som berör idrott och näringsliv, alla har vi negativa tankar men bli medvetna om dem och därmed ta kontroll över ditt eget sinne. Vill ni ha en föreläsning eller veta mer om fler metoder för att skapa ett bra self-talk är det bara att maila! Ha det bra där ute och skapa dina egna förutsättningar!


Med vänlig hälsning Tom och Anders.


Källor:

Van Raalte, J. L., Cornelius, A. E., Hatten, S.J & Brewer, B.W (2000). The antecedents and consequences of self-talk in competitive tennis. Journal of sport and exercise psychology, 22, 345-356.


Highlen, P. S. & Bennet, B. B. (1983). Elite divers and wrestlers: A comparison between open- and closed-skill athletes. Journal of sport psychology, 5, 871-890.


Gallucci, N. T. (2008). Sport psychology performance enhancement, performance inhibition, individuals and teams. Psychology press. New York.


Williams, J-M. (2010). Applied sport psychology personal growth to peak performance. McGraw-Hill. New York. 


   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tom Borgebäck - 22 oktober 2016 13:54

När jag fick mitt jobb som teamledare var en av de första sakerna jag tänkte på ”Jag ska ha ett motiverat team, jag vill inte att medlemmarna i teamet ska bli uttråkade efter någon månad utan de ska fortsätta vara motiverade, inspirerade och gl...

Av Tom Borgebäck - 24 september 2016 07:55

Nu när allt på jobbet var uppackat och klart. Vad stod runt hörnet för mig som ledare då? Jo jag hade studerat 3 år psykologi på högskola och hade väldit högt självförtroende och var sugen på att testa det jag lärt mig och hade massa ideer kring hur ...

Av Tom Borgebäck - 24 augusti 2016 12:48

Hej Alliopa! Här kommer ett blogginlägg som skiljer sig endel från de andra inlägg som Anders och jag publicerat tidigare. Vi tänkte se vad ni läsare tycker om dem så ge gärna feedback! I ett par inlägg nu kommer ni få följa min resa när jag hade mit...

Av Tom Borgebäck - 27 juli 2016 10:35

Användande av psykologiska termer   Sommaren flyter på och har med sig en trevlig blandning av arbete och semester. Under den mer arbetsinriktade delen av sommaren ingår att studera nya och intressanta artiklar som dyker upp. En av dessa ligger t...

Av Tom Borgebäck - 20 juli 2016 09:19

  Lyckans ekvation!   Sommaren går och med den får vi förhoppningsvis uppleva lycka i alla de former som lycka kan komma i. Spontant hamnar lata dagar i solen, jordgubbar, fotboll och löpning högt på den lista vi skapade över sommarlycka. För e...

Presentation


Vi som driver bloggen heter Anders och Tom, båda har en kandidatexamen inom psykologi inr. idrott. Bloggen baseras på aktuell forsknig inom psykologi inriktning till näringslivet och idrottslivet. Tom bor i Kalmar län medan Anders befinner sig i Norrköpin

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
November 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards