Direktlänk till inlägg 20 april 2014

Förväntingarnas påverkan i livet och prestationer

Av Tom Borgebäck - 20 april 2014 19:56

Förväntingar påverkar vad vi ser och känner.

Förväntningar är ett intressant fenomen. Detta inlägg kommer handla om att ni själva ska reflektera kring era egna förväntningar och hur dessa påverkar er syn på saker och ting blandat med lite forskning.

  • Blir det verkligen aldrig som man tänkt sig?

eller

  • Blir det oftast som man tänkt dig?

Om du går till en konsert, tillställning, föreläsning eller prestation med en negativ inställning kontra en positiv inställning, påverkar detta vilken bild av evenemanget/prestationen när du går därifrån?

 

Om du förväntar dig att en tvättmaskin står i köket istället för diskmaskin eller om du inte förväntar dig detta, påverkar det om du ser detta direkt eller om det faktiskt tar en stund för dig att upptäcka tvättmaskinen?

 

Vi människor tenderar till att vilja hitta ledtrådar eller stimuli i vår omgivning som bekräftar våra egna teorier om något. Forskning menar på att det finns många faktorer som påverkar vad det är vi lägger vår uppmärksamhet på. Låt oss illustrera att 5 personer tittar på lekplats fylld med barn. Möjligheten att dessa personer tar in samma signaler är väldigt liten, några av de faktorer som påverkar vilka signaler vi tar in är: hur stora är våra behov? (t.ex. hunger), våra intressen, förväntningar och erfarenheter. Här ser vi att förväntningar återkommer i forskningen, Förmodligen påverkar det. På samma sätt kan det påverka vilka signaler vi tar in när vi förväntar oss något i vanliga livet (Passer, Smith, Holt, Bremner, Sutherland & Vliek, 2009).

 

Hur påverkar förväntningar våra prestationer?

Inom idrotten har det gjorts forskning på hur våra förväntningar påverkar oss. Har du någon gång vetat om hur bra en spelare är och sedan förlorat? Har du någonsin inte haft några förväntningar på hur bra din motståndare och därefter spelat jämnt eller kanske till och med vunnit för att sedan få reda på att teknisk sett var din motståndare bättre än dig?

Tom Borgebäck (en av författarna till bloggen) har erfarit detta under en pingismatch där han mötte en spelare som han inte visste något om. Matchen förlorades med det var väldigt jämnt. Matchen avgjordes i sista set och efteråt var Tom frustrerad eftersom det enda han visste på förhand var att motståndaren var ca 4 år yngre och tyckte därmed att han borde vunnit. Efteråt fick han reda på att motståndaren tränar kontinuerligt och är väldigt högt rankad i Sveriges rankning för sin ålder och Tom tränar inte längre kontinuerligt och efter denna information blev han inte lika frustrerad på förlusten (givetvis fortfarande tråkigt då det var jämnt) men på förhand trodde folk att Tom skulle förlora stort då motståndaren rent tekniskt var bättre och blev överraskade när Tom sade att det var jämnt och att han likagärna kunde vunnit.


Denna erfarenhet stämmer överens med forskning som har drivits där forskning studerade utfallet på armbrytartävling. Båda parterna fick samma information att en av dem var starkare i armen (den ena fick reda på att han var starkast och den andre fick reda på att sin motståndare var starkast). I 10 fall av 12 så vann den person som på förhand var starkast. Twisten i dessa studier är att den som blev informerad att vara starkast var egentligen svagast objektivt sett. Ändå vann den personen i 10 tävlingar av 12 (Nelson & Furst, 1972). Självklart är det bra att ha respekt för en bra motståndare t.ex i fotboll för att inte gå bort sig utan bibehålla en hög koncentrationsförmåga men kanske är för hög respekt inte att föredra?


Studier inom tyngdlyftning har visat samma effekt, när försökspersonen tror att den lyfter en vikt klarar den av det trots att vikten är tyngre än vad de trott. Vice versa har det setts att de setts att tyngdlyftare får svårare att lyfta en enkel vikt när de har fått informationen att den är tyngre (Ness & Patton, 1979). Fundera kring era egna prestationer och se om ni har varit med om detta och hur ni kan förbereda er inför kommande prestationer.

Vakna med en positiv inställning där ni ger er möjlighet att vara glada och att se de möjligheter som uppkommer i er vardag!


Med vänlig hälsning Tom och Anders!


 

Källor:

Nelson, L.R., & Furst, M.L (1972). An objective study of the effects of expectation on competitive performance. Journal of psychology, 81, 69-72.


Ness, R.G., & Patton, R.W (1979). The effects of beliefs on maximum weight-lifting performance. Cognitive therapy and research, 3, 205-211.


Passer, M., Smith, R., Holt, N., Bremner, A., Sutherland, E., & Vliek, M. (2009). Sensation and perception. I Psychology the science of mind and behaviour. (s. 200-203). New York : McGraw-Hill higher education. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tom Borgebäck - 22 oktober 2016 13:54

När jag fick mitt jobb som teamledare var en av de första sakerna jag tänkte på ”Jag ska ha ett motiverat team, jag vill inte att medlemmarna i teamet ska bli uttråkade efter någon månad utan de ska fortsätta vara motiverade, inspirerade och gl...

Av Tom Borgebäck - 24 september 2016 07:55

Nu när allt på jobbet var uppackat och klart. Vad stod runt hörnet för mig som ledare då? Jo jag hade studerat 3 år psykologi på högskola och hade väldit högt självförtroende och var sugen på att testa det jag lärt mig och hade massa ideer kring hur ...

Av Tom Borgebäck - 24 augusti 2016 12:48

Hej Alliopa! Här kommer ett blogginlägg som skiljer sig endel från de andra inlägg som Anders och jag publicerat tidigare. Vi tänkte se vad ni läsare tycker om dem så ge gärna feedback! I ett par inlägg nu kommer ni få följa min resa när jag hade mit...

Av Tom Borgebäck - 27 juli 2016 10:35

Användande av psykologiska termer   Sommaren flyter på och har med sig en trevlig blandning av arbete och semester. Under den mer arbetsinriktade delen av sommaren ingår att studera nya och intressanta artiklar som dyker upp. En av dessa ligger t...

Av Tom Borgebäck - 20 juli 2016 09:19

  Lyckans ekvation!   Sommaren går och med den får vi förhoppningsvis uppleva lycka i alla de former som lycka kan komma i. Spontant hamnar lata dagar i solen, jordgubbar, fotboll och löpning högt på den lista vi skapade över sommarlycka. För e...

Presentation


Vi som driver bloggen heter Anders och Tom, båda har en kandidatexamen inom psykologi inr. idrott. Bloggen baseras på aktuell forsknig inom psykologi inriktning till näringslivet och idrottslivet. Tom bor i Kalmar län medan Anders befinner sig i Norrköpin

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards