Direktlänk till inlägg 15 februari 2014

Vad innebär det egentligen att vara mentalt stark?

Av Tom Borgebäck - 15 februari 2014 13:07

”Mental tuffhet” – Vad är det?

Föreställ er följande scenario:

”Det är den största finalen inom din idrott. Du vet att inom de närmsta sekunderna/minuterna/timmarna kommer allt att avgöras. Segern och den eventuella guldmedaljen och allt vad detta innebär av lycka, prestige, pengar etc. kommer tillfalla den främsta individen/laget. Själv står du där efter XX antal år av träning i bagaget för just denna stund. Pressen från dig själv, media, lagkamrater samt familj och vänner väcker kanske utlöser både tankar och känslor, mestadels sådana du skulle vilja vara utan. Mitt i allt detta ska du prestera, pusha dig själv och koncentrera dig för att uppnå den optimala prestationen. Något långt ifrån alla idrottare klarar av…”


Ovanstående beskrivning är ett försök att illustrera hur krävande en tävlingssituation kan upplevas för en idrottare. Måhända att det är en extrem beskrivning, men flertalet känner antagligen igen sig åtminstone i delar av ovanstående, oavsett nivå på idrott eller för prestationer inom exempelvis arbetslivet. Vissa personer har svårt att hantera press, höga krav eller krävande prestationer medan andra personer snarare verkar trivas där och istället levererar sina bästa prestationer.  


Inom idrotten är det inte ovanligt att journalister, kommentatorer, tränare, idrottare etc. beskriver hur en idrottare viss antingen har det eller inte har det. Med ”det” menas någon form av mental styrka, tuffhet, fördel eller kraft som vissa individer har medan andra individer inte har. Denna förmåga/färdighet är vad som avgör om en person klarar av att prestera i utmanande situationer. Den gemensamma nämnaren i allt detta är att flertalet är medvetna om att huvudet/det mentala påverkar prestationen men inte mycket mer än så.


Exempelvis kommenterades det under en Premier League match nyligen: ”det är mycket psykologi i den här sporten och påverkar vad som kommer hända härnäst”. Alla förstår hur viktigt det är för spelarna i detta fall att vara mentalt starka, men vad i hela norden exakt det är som åsyftas, det är en fråga som sällan besvaras. Är det ett tacksamt uttryck som expert att slänga ur sig ”nu gäller det att vara mentalt stark”, ”i slutänden avgörs det kring vem som har den mentala styrkan” för att de vet att det har stor inverkan. Vet dem egentligen mer? Och vad säger forskningen om just den mentala styrkan?

Inom den idrottspsykologiska forskningen har intresset under de senaste decennierna vuxit kring detta område, kring det som kallas för: ”mental toughness”. Frågorna som forskningen försöker besvara inkluderar bland annat nedanstående:

  • ”Mental toughness” – går det att generalisera eller är det snarare ett begrepp som betyder olika saker för olika personer och i olika situationer?
  • Vad exakt ingår i begreppet ”mental toughness”?
  • Hur kan du göra för att mäta vilka personer som är mentalt tuffa?
  • Förutsatt att mental tuffhet finns, det går att klargöra vad detta innefattar och du kan mäta detta hos individen, kan du utveckla detta och i så fall hur?

Under den kommande veckan kommer vi att angripa denna delikat intressanta frågeställning och ge bilden av hur forskningen betraktar ovanstående. Var med oss på resan genom att inleda resan med att betänka samt koppla till dig själv och din vardag nedanstående frågor för att vara beredd inför nästa etapp av resan:

  • Vad innebär det att vara ”mentalt tuff” för dig?
  • I vilka situationer upplever du att det kan vara till din fördel att vara/bli ”mentalt tuff”?
  • Känner ni vid och håller med om att detta är något som i mångt och mycket existerar, exempelvis inom idrottskommenterande?
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tom Borgebäck - 22 oktober 2016 13:54

När jag fick mitt jobb som teamledare var en av de första sakerna jag tänkte på ”Jag ska ha ett motiverat team, jag vill inte att medlemmarna i teamet ska bli uttråkade efter någon månad utan de ska fortsätta vara motiverade, inspirerade och gl...

Av Tom Borgebäck - 24 september 2016 07:55

Nu när allt på jobbet var uppackat och klart. Vad stod runt hörnet för mig som ledare då? Jo jag hade studerat 3 år psykologi på högskola och hade väldit högt självförtroende och var sugen på att testa det jag lärt mig och hade massa ideer kring hur ...

Av Tom Borgebäck - 24 augusti 2016 12:48

Hej Alliopa! Här kommer ett blogginlägg som skiljer sig endel från de andra inlägg som Anders och jag publicerat tidigare. Vi tänkte se vad ni läsare tycker om dem så ge gärna feedback! I ett par inlägg nu kommer ni få följa min resa när jag hade mit...

Av Tom Borgebäck - 27 juli 2016 10:35

Användande av psykologiska termer   Sommaren flyter på och har med sig en trevlig blandning av arbete och semester. Under den mer arbetsinriktade delen av sommaren ingår att studera nya och intressanta artiklar som dyker upp. En av dessa ligger t...

Av Tom Borgebäck - 20 juli 2016 09:19

  Lyckans ekvation!   Sommaren går och med den får vi förhoppningsvis uppleva lycka i alla de former som lycka kan komma i. Spontant hamnar lata dagar i solen, jordgubbar, fotboll och löpning högt på den lista vi skapade över sommarlycka. För e...

Presentation


Vi som driver bloggen heter Anders och Tom, båda har en kandidatexamen inom psykologi inr. idrott. Bloggen baseras på aktuell forsknig inom psykologi inriktning till näringslivet och idrottslivet. Tom bor i Kalmar län medan Anders befinner sig i Norrköpin

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards