Direktlänk till inlägg 22 februari 2014

Mental tuffhet del 2 av 3

Av Tom Borgebäck - 22 februari 2014 20:37

OS 2014 närmar sig slutet och vilket OS det varit för svensk del. Räkningen på antal medaljer har vi tappat sedan länge utan vi njuter istället av alla dessa prestationer och minnen. När det gäller att prestera på den ”stora scenen” finns det få andra sammanhang där världens alla sportblickar riktas mot samma tävling. Glädje, prestige, pengar, berömmelse är positiva aspekter som kan vinnas för den framgångsrika. Den det är långt ifrån alla som lyckas göra bra prestationer och resultat i strålkastarljuset och pressen under OS.

Fredagens tävlingar i Sochi (21/2-14) innehöll bland annat semi-final för Sveriges tre kronor mot Finland. För er som inte följde matchen blev resultatet seger i hockeyn (2-1).

 

Under semi-finalen i hockeyn släppte Sveriges målvakt Henrik Lundqvist in ett enkelt avslut från sidan, en puck han antagligen borde ha tagit. En av kommentatorerna i sändningen yttrade något i stil med: ”tur att Henrik är mentalt stark och snabbt kan komma tillbaka från misstaget” (ej exakt citat!). Som det tolkas är det bra att Henrik har den mentala styrkan att snabbt glömma bort själva misstaget och återigen fokusera på själva spelet och matchen. Henrik verkar onekligen oerhört mentalt stark och hans prestation under resterande del av matchen var utan tvivel imponerande.

 

Ett flertal gånger under årets OS har den mentala styrkan påpekats som en nyckelfaktor i att lyckas. Det sker även inte bara i en sport utan i flera, i förra inlägget benämndes det under en fotbollsmatch och nu under en ishockeymatch. Ni kan säkert själva komma på ett antal exempel där begreppet har myntats i era idrotter. Sammantaget visar detta exempel hur idrottare bevisar en mental styrka/tuffhet även fast deras prestationer skiljer sig från varandra. Dock är det ganska enkelt att förstå vad som avses med att båda idrottarna är mentalt starka. Det finns alltså en förförståelse för vad mental styrka kan vara: något i stil med att göra en riktigt bra prestation, i ett stort sammanhang, där du helst ska överkomma någon form av hinder.

Ovanstående försök till att definiera mental tuffhet håller dock inte måttet ur det vetenskapliga perspektivet. Flertalet forskare har dock försökt definiera vad mental tuffhet (mental toughness på engelska) är och vilka aspekter det är som ingår i detta begrepp.

 

Forskningen gällande vad mental tuffhet är har inte enats kring vad exakt det är som gör vissa idrottare till mentalt tuffa och andra till motsatsen. Weinberg och Butt (2011) menar att det finns fyra pelare på vilket mental tuffhet vilar på. Dessa fyra är: Motivation, Självförtroende, Förmåga att rikta koncentrationen/uppmärksamheten samt att Hantera press. Gucciardi och Gordon (2011) presenterar en mer övergripande bild av mental tuffhet genom att visa tre mer överordnad sätt att beskriva detta fenomen. Det första av dessa är ”4Cn” (Commitment, challenges, confidence, controling) vilka beskriver vad mental tuffhet innefattar.  Tydligt är att mycket av det som finns i de två ovanstående presenterade sammanfattningarna av vad som ingår i mental tuffhet är detsamma. Vi upplever det även tydligt att mycket av det som tas upp i exemplet återfinns i de två teorierna.

Det som är riktigt intressant och vad hela syftet med denna skrift är, det har varit att belysa tre saker:

  • Uttryck som ”mental styrka” eller liknande används frekvent om idrottare som presterar bra i olika situationer från media, tränare etc. Dessa situationer och prestationer kan dock skilja sig mycket från varandra och det verkar inte finnas något allmän tanke kring exakt vad det innebär.
  • Om det inte finns en allmän tanke kring vad mental tuffhet/styrka är, hur kan du då arbeta för att utveckla detta? Är dessa former av uttryck bara ett sätt att slänga sig med en enkel term då personerna som använder dessa inte har kunskap, tid eller ork att djupare gå in på vad de menar?
  • Forskningen inom området är relativt ung och ny, den verkar inte ha nått någon konsensus ännu. Vissa likheter finns dock och dessa kan med fördel ligga som grund i arbete för att utvidga förståelsen för dels vad mental tuffhet är (om det är ett begrepp överhuvudtaget), hur det påverkar prestationen och slutligen hur du kan arbeta för att utveckla detta?

I den tredje och sista delen kring texterna om mental tuffhet kommer vi titta närmare på den allra sista frågan (hur du kan arbeta för att utveckla mental tuffhet).

Mental tuffhet eller ej, OS har varit en upplevelse och de minst 15 medaljer som tagits uppvisar en imponerande bredd och spets hos de svenska olympierna. Många exempel på idrottare som klarat pressen och idrottare som inte klarat pressen under dessa spel har blivit tydliga och det visar återigen på hur viktigt det är att vara mentalt förberedd för att kunna prestera väl.

 

Att medvetandegöra hur du vanligtvis arbetar med det mentala och dina tankar/känslor/beteenden och undersöka huruvida dessa leder till de resultat du vill är ett sätt att bli förberedd. Arbete med att få det mentala att gå i linje med hur du vill, det är något vi brinner starkt för och gärna vill göra, oavsett om det är för en individ, grupp eller organisation.

 

Tack för idag // Anders och Tom


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tom Borgebäck - 22 oktober 2016 13:54

När jag fick mitt jobb som teamledare var en av de första sakerna jag tänkte på ”Jag ska ha ett motiverat team, jag vill inte att medlemmarna i teamet ska bli uttråkade efter någon månad utan de ska fortsätta vara motiverade, inspirerade och gl...

Av Tom Borgebäck - 24 september 2016 07:55

Nu när allt på jobbet var uppackat och klart. Vad stod runt hörnet för mig som ledare då? Jo jag hade studerat 3 år psykologi på högskola och hade väldit högt självförtroende och var sugen på att testa det jag lärt mig och hade massa ideer kring hur ...

Av Tom Borgebäck - 24 augusti 2016 12:48

Hej Alliopa! Här kommer ett blogginlägg som skiljer sig endel från de andra inlägg som Anders och jag publicerat tidigare. Vi tänkte se vad ni läsare tycker om dem så ge gärna feedback! I ett par inlägg nu kommer ni få följa min resa när jag hade mit...

Av Tom Borgebäck - 27 juli 2016 10:35

Användande av psykologiska termer   Sommaren flyter på och har med sig en trevlig blandning av arbete och semester. Under den mer arbetsinriktade delen av sommaren ingår att studera nya och intressanta artiklar som dyker upp. En av dessa ligger t...

Av Tom Borgebäck - 20 juli 2016 09:19

  Lyckans ekvation!   Sommaren går och med den får vi förhoppningsvis uppleva lycka i alla de former som lycka kan komma i. Spontant hamnar lata dagar i solen, jordgubbar, fotboll och löpning högt på den lista vi skapade över sommarlycka. För e...

Presentation


Vi som driver bloggen heter Anders och Tom, båda har en kandidatexamen inom psykologi inr. idrott. Bloggen baseras på aktuell forsknig inom psykologi inriktning till näringslivet och idrottslivet. Tom bor i Kalmar län medan Anders befinner sig i Norrköpin

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards