Direktlänk till inlägg 4 mars 2014

Mental tuffhet del 3

Av Tom Borgebäck - 4 mars 2014 20:12

Tidigare i denna serie har vi tittat på mental tuffhet och den bild av mental tuffhet som uttrycks av många idrottare och runt idrotten. (http://prestationspsykologi.bloggplatsen.se/2014/02/15/10546013-vad-innebar-det-egentligen-att-vara-mentalt-stark/) Vidare har vi även studerat ett par case på svenska idrottare som uppvisat en mental tuffhet under tävlingarna i OS samt även vilka komponenter som enligt forskningen ingår i mental tuffhet. (http://prestationspsykologi.bloggplatsen.se/2014/02/22/10561266-mental-tuffhet-del-2-av-3/)

 

I denna tredje del kommer vi att knyta ihop säcken genom att studera på vad forskningen säger om hur mental tuffhet kan utvecklas innan vi avrundar resan i den mentala tuffhetens tecken.

Mental tuffhet, något som än saknar en helt tillfredställande definition men likväl pratas mycket om, det är något som forskningen visat på till viss mån går att påverka och utveckla.

 

Gould, Griffes och Carlson (2011) beskriver hur miljön vid träning och tävling påverkar. Denna miljö främjar utvecklingen av en tuffare mental inställning om den sätter idrottaren i utmanande situationer. Förutom att bistå idrottaren men utmanande situationer är det av mycket stor betydelse att det finns ett tydligt fokus på prestationen hela tiden. Alltså att det hela tiden fokuseras på att göra rätt saker och inte vad utfallet av dessa blir.

 

Weinberg och Butt (2011) tar upp flera liknande aspekter som ovan men lägger till att mental tuffhet kan vara både: ”caught” respektive ”taught”. Betydelsen av detta är för att visa på att det inte bara är det som aktivt görs som spelar stor roll. Omgivningen inkluderat övriga spelare och tränare och deras uppvisande av mental tuffhet kan komma att sprida sig till övriga i gruppen.

 

Konkret lyfts alltså relevansen av att sätta idrottarna i utmanande situationer (kanske simulera tävling på träning för att uppleva press eller annat som vänjer dem vid att prestera i utmanande situationer). Även angelägenheten i att lägga stort krut och fokus på prestationen i alla väder, inte resultatet. Slutligen spelar även omgivningen stor roll och hur denna kan främja idrottarens utveckling (inom mental tuffhet men även många andra områden).

Resan har härmed nått sitt slut och vi har förhoppningsvis väckt ett par tankar med dessa inlägg kopplat till mental tuffhet. Inom området finns en oerhört intressant fråga kring vad mental tuffhet är och hur du kan använda det inom idrotten för att bli prestera bättre.

 

Den innersta potentialen inom oss alla, den kanske inte kommer fram förrän vi ställs inför stora utmaningar där vi behöver vara mentalt tuffa för att nå det yttersta vad gäller prestation och möjligen resultat.


Källor:


Gould, D., Griffes, K., & Carson, S. (2011). Mental toughness as a life skill. In D. F. Gucciardi, S. Gordon, (Red.), Mental toughness in sport. (163-186). Abingdon, Oxon, England: Routledge.


Weinberg, R., & Butt, J. (2011). Building mental toughness. In D. F. Gucciardi, S. Gordon, (Red.), Mental toughness in sport. (212-230). Abingdon, Oxon, England: Routledge.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tom Borgebäck - 22 oktober 2016 13:54

När jag fick mitt jobb som teamledare var en av de första sakerna jag tänkte på ”Jag ska ha ett motiverat team, jag vill inte att medlemmarna i teamet ska bli uttråkade efter någon månad utan de ska fortsätta vara motiverade, inspirerade och gl...

Av Tom Borgebäck - 24 september 2016 07:55

Nu när allt på jobbet var uppackat och klart. Vad stod runt hörnet för mig som ledare då? Jo jag hade studerat 3 år psykologi på högskola och hade väldit högt självförtroende och var sugen på att testa det jag lärt mig och hade massa ideer kring hur ...

Av Tom Borgebäck - 24 augusti 2016 12:48

Hej Alliopa! Här kommer ett blogginlägg som skiljer sig endel från de andra inlägg som Anders och jag publicerat tidigare. Vi tänkte se vad ni läsare tycker om dem så ge gärna feedback! I ett par inlägg nu kommer ni få följa min resa när jag hade mit...

Av Tom Borgebäck - 27 juli 2016 10:35

Användande av psykologiska termer   Sommaren flyter på och har med sig en trevlig blandning av arbete och semester. Under den mer arbetsinriktade delen av sommaren ingår att studera nya och intressanta artiklar som dyker upp. En av dessa ligger t...

Av Tom Borgebäck - 20 juli 2016 09:19

  Lyckans ekvation!   Sommaren går och med den får vi förhoppningsvis uppleva lycka i alla de former som lycka kan komma i. Spontant hamnar lata dagar i solen, jordgubbar, fotboll och löpning högt på den lista vi skapade över sommarlycka. För e...

Presentation


Vi som driver bloggen heter Anders och Tom, båda har en kandidatexamen inom psykologi inr. idrott. Bloggen baseras på aktuell forsknig inom psykologi inriktning till näringslivet och idrottslivet. Tom bor i Kalmar län medan Anders befinner sig i Norrköpin

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards